Шукати в цьому блозі

четвер, 26 листопада 2020 р.

 

«Я безкорисно присвятив своє життя служінню істині й Батьківщині». (М.Пирогов).

Сьогодні ми відзначаємо 210 річницю з дня народження Миколи Івановича Пирогова, який є уродженцем Росії, але останні майже 20 років проживав в селі Вишня, що під Вінницею там же знаходиться його музей-садиба і ми маємо повне право вважати його своїм земляком. Вінницька Обласна клінічна лікарня названа імені М.І.Пирогова.

Пирогов надзвичайно талановита та цікава людина. Його внесок в лікувальну хірургію надзвичайно вагомий і використовується медициною до сьогоднішнього дня:
- 16 жовтня 1846 року здійснив перше випробування ефірного наркозу, яке швидко набуло весь світ
- Він був першим в світі хто застосував гіпсові пов'язки.
- Створив першу хірургічну клініку в Росії.
- Микола Іванович є родоначальником остеопластичних операцій.
- Запропонував новий спосіб бальзамування тіл померлих. Його самого бальзамували за цим способом і тіло Пирогова майже 140 років зберігається в його музеї.
Сенс світового прогресу і розвитку людства Пирогов бачив в тому, щоб люди почали жити за Євангелієм, щоб всі стали добрими, щирими чистими серцем, безкорисливими і милосердними. Яким за життя був і сам. В народі його називали «Чудесный доктор». Невипадково оповідання відомого російського письменника Олександра Купріна має назву «Чудесный доктор», де описується безкорисна допомога Пирогова дитині.
До літературної спадщини Н.І. Пирогова належить «Щоденник старого лікаря», написаний в останні роки життя вченого (1879-1881). Це кульмінаційний твір є не тільки автобіографічним, але, перш за все, науково-філософським.


Немає коментарів:

Дописати коментар